7 maart 2020

De werkgroep Energiek Elsenerbroek heeft zich ten doel gesteld praktijkvoorbeelden van mensen die hun huis in Hof van Twente met grote of kleine maatregelen hebben verduurzaamd, te delen met alle inwoners in Hof van Twente. Zo kunnen mensen die energiemaatregelen willen nemen, op weg geholpen worden. Deze keer de ervaring van de familie Hutten uit Goor.

Even voorstellen

De familie Hutten woont met twee zoontjes (4 en 1 jaar)  in een vrijstaande woning, oorspronkelijk gebouwd in 1956 dicht bij het centrum van Goor. Bij de aankoop van de woning in 2015 was duidelijk dat zij aanpassingen wilden doorvoeren in de woning. Daarbij zijn duurzaamheid en het verhogen van comfort steeds het uitgangspunt geweest. Naar de terugverdientijd is nooit gekeken. Dat het positief heeft uitgewerkt in een directe verlaging van de maandelijkse energiekosten vinden zij mooi meegenomen.

Genomen maatregelen

Na de aankoop van de woning zijn direct een aantal maatregelen genomen. Zo is er een nieuwe geïsoleerde vloer met vloerverwarming aangebracht in de woning. De kozijnen en ramen zijn vervangen en voorzien van HR ++ glas. Het dak is geïsoleerd met 10 cm PIR. In de douche is een Warmte Terug Win installatie aangebracht welke van het gebruikte douche water warmte terug wint. Op het dak zijn 12 zonnepanelen met een vermogen van 2700 KWH en 10 heatpipes aangebracht met bijbehorende  (liggende) zonneboiler (100 ltr) aangeschaft. In de keuken is een elektrisch boilertje geplaatst voor direct warm tapwater. De spouwmuren zijn geïsoleerd en alle verlichting is vervangen door LED verlichting. De woning is voorzien van een Honeywoll Evohomesysteem, zodat de temperatuur per ruimte geregeld kan worden. Er zijn in de badkamer en het washok ventilatieboxen aangebracht. De familie gebruikt met de kleine kinderen de wasdroger nog regelmatig. Direct in 2015 is er een kleine en efficiëntere CV-ketel geplaatst. De wens voor de toekomst is deze te vervangen voor een warmtepomp en het gasfornuis in te ruilen voor een inductiekookplaat. Het gebruik van elektriciteit werd volledig gedekt door de zonnepanelen en de heatpipes, tot er in 2019 door de aanschaf van een elektrische auto, de elektriciteitbehoefte toenam. Via Hof van Twente op Rozen wordt in deze aanvulling voorzien.

Schatting van kosten en opbrengsten.

Isolatievloer en aanbrengen vloerwarming7000
Kozijnen en ramen vervangen4500
Dak geïsoleerd600
Verticale warmteterugwinning douche450
12 zonnepanelen    4000
10 heatpipes met zonneboiler2000
 Elektrisch keukenboilertje 200
Spouwmuurisolatie750
Honeywell Evohome systeem 1200
Totaal20700
Besparing op gas en elektriciteit per jaar1560

Kijk je alleen naar de investering en de besparingen, dan is de terugverdientijd 13 jaar. Daarnaast is er per direct een enorme toename in comfort en heeft de familie er een goed gevoel over.

Tenslotte

Tips van de familie Hutten, wanneer je wilt verduurzamen: vraag vooral aan vrienden hoe zij het hebben gedaan. Wanneer je energie tekort komt, haal dit dan uit de buurt. En blijf je verwonderen over de luxe waarin wij leven.Heeft u ook energiemaatregelen genomen en wilt u anderen helpen door uw ervaring te delen, laat het weten aan Energiek Elsenerbroek via energiekelsenerbroek@gmail.com.