In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 200 reanimaties per week. De meeste reanimaties gebeuren thuis.
In de meeste gevallen van een circulatiestilstand is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.
Twee zaken zijn daarbij van levensbelang:
1.Een schok toedienen met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en reanimatie. In ongeveer de helft van de reanimaties is een schok nodig om het hart weer op gang te krijgen. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans.
2.Reanimatie, het geven van borstcompressie en mond op mondbeademing, zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang gehouden wordt.
Een ambulance heeft gemiddeld zo’n 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 – 10%. Reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt. Jouw reanimatie als burgerhulpverlener en het toedienen van een schok met de AED zijn dus van levensbelang.

Locaties AED’s in Elsenerbroek:

  1. Buurthuis Elsenerbroek                                                AED Brookhoes
    Jan Broezeplein 7475 TJ Markelo
  2.  Galerie Theeschenkerij de Schutte
    Plasdijk 20
    7475 TD Markelo

3. Vakantieboerderij Landgoed Kolhoop
Kolhoopsdijk 1
7475 TL  Markelo

Werkgroep AED in Elsenerbroek

De werkgroep AED in Elsenerbroek  bestaat uit de volgende personen Anita Neutenberg, Anita Kolhoop,Henk van Middendorp, Sandra Reef

Training

Jaarlijks worden cursussen gegeven voor zowel het gebruik van de AED’s en het toepassen van mond op mond be-ademing. Mond op mond be-ademing is bij hartstilstand nodig, zolang de AED nog niet aanwezig is.

Aanmelden voor de cursus reanimeren kan via het aanmeldformulier AED. Of neem contact op met iemand van de contactgroep