26 feb 2020

De werkgroep Energiek Elsenerbroek heeft zich ten doel gesteld praktijkvoorbeelden van mensen die hun huis in Hof van Twente met grote of kleine maatregelen hebben verduurzaamd, te delen met alle inwoners in Hof van Twente. Zo kunnen mensen die energiemaatregelen willen nemen, op weg geholpen worden.
Deze keer de ervaring van de familie Willems uit Goor.

Even voorstellen
De heer en mevrouw Willems wonen in een vrijstaande split level bungalow, oorspronkelijk gebouwd in 1960 aan een rustige straat , grenzend aan de Regge, dicht bij het centrum van Goor. Het huis is door de jaren heen gerenoveerd waarbij bijvoorbeeld al in 1990 het huis van muurisolatie is voorzien. Vervolgens is de dakconstructie inclusief isolatie aangepakt in 2006 en daarna zijn de kozijnen vervangen en is er isolatieglas HR++ geplaatst.

Genomen maatregelen
De motivatie om de woning energieneutraal en aardgasloos te maken komt voort uit een diepe wens van familie Willems om de wereld voor hun kleinkinderen beter achter te laten dan het er nu voor staat en zich daarvoor in te spannen. De wil van de familie Willems om deze woning volledig energieneutraal te maken heeft er voor gezorgd dat na plaatsing in 2017 van 30 zonnepanelen op het dak met ligging op het zuiden, er in 2019 een lucht-water warmtepomp is geïnstalleerd. Tegelijkertijd is er vloerverwarming aangebracht in de vloer van zowel de keuken als de kamer. De slaapkamers hebben hun traditionele gietijzeren ledenradiator behouden, maar worden in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt.

De luchtwarmtepomp heeft een vermogen van 6 kW en is voldoende om naast de verwarming ook voor de warmwatervoorziening te zorgen. Deze installatie heeft een ingebouwde boiler van 80 liter om warm water te ondersteunen. De buitenunit staat onder de dakrand aan de achterzijde van de woning op korte afstand van de binnenunit.

Om er voor te zorgen dat er geen waterverlies is, hebben zowel de keuken als de wastafel in de badkamer voor warm water een  compacte close-in boiler. Een bijzonder detail is het infrarood paneel van 800 Watt, bevestigd aan het plafond in de badkamer, dat voor een aangename warmte zorgt. Het warme water van 59 graden voor de douche komt direct vanaf de warmtepomp.

De vloerverwarming zorgt voor een prettige beleving. Wel bleek spoedig na de ingebruikname dat de kruipruimte ook behoorlijk verwarmd werd en was snel besloten om ook de betonnen begane grondvloer van onderen te isoleren. De keramische kookplaat in de keuken maakt het geheel van alle maatregelen compleet.

Schatting van kosten en opbrengsten.
In totaal is er ongeveer voor  € 40.000,-  in bovengenoemde maatregelen geïnvesteerd. Daar staat tegenover dat de opbrengst van de 30 zonnepanelen het afgelopen jaar meer dan voldoende was om, zelfs zonder gasverbruik, voor een overschot van ruim 2500 kWatt te zorgen!

Besparing op gas en elektriciteit per jaar                              €  3.250
Extra opbrengst zonnepanelen onder saldering                 €    250
Totale besparing per jaar                                                         €  3.500

Kijk je alleen naar de investering en de besparingen, dan is de terugverdientijd 12 jaar.

Tenslotte
De familie Willems is erg tevreden met het uiteindelijke resultaat en zou dit ook zo weer overdoen maar dan bijvoorbeeld met extra isolerend drie dubbel-glas in het geval van nieuwbouw. Wel mag vermeld worden dat men erg teleurgesteld is om voor het verwijderen van de gasmeter een bedrag van  € 576,- te moeten betalen.

Heeft u ook energiemaatregelen genomen en wilt u anderen helpen door uw ervaring te delen, laat het weten aan Energiek Elsenerbroek via energiekelsenerbroek@gmail.com.