foto-harry-nijhuis

Op uitnodiging van de Activiteitenstichting Elsenerbroek, komt Harry Nijhuis op vrijdagavond 17 februari as naar ’t Brookhoes, Jan Broezeplein 1 (navigatiePlasdijk 37) in Elsenerbroek, Markelo. Nijhuis uit De Lutte is streektaalconsulent bij de Twentse Welle en onder meer de schrijver van het boekje “Twents voor beginners” met daarin Twentse spreuken en gezegden, de honderd mooiste Twentse woorden plus alle plaatsnamen in het Twents. Ook heeft hij (met dank aan Herman Finkers) een verhaal van Nijntje (door Dick Bruna) in het Twents vertaald.
Hij weet als geen ander op lichtvoetige wijze de Twentse taal onder de aandacht te brengen middels een presentatie in de brede zin over de waarde van het dialect in deze tijd, maar ook over de zin en onzin van het Twents.
Allerlei onderwerpen passeren de revue zoals de afname als voertaal en de verschillende variaties. Waarom is het belangrijk en wat voegt het nog toe? Draagt het Twents bij aan taalontwikkeling en taalgevoel? Wat is ouder; het standaard Nederlands of het dialect? Waar komt het dialect en met name het Twents dialect vandaan? Waarom zegt de een ‘hoes’ en de ander ‘huus’ en ‘doe’ en ‘die’ en een ander weer ‘ie’ en ‘oe’? Wat zijn typische uitdrukkingen die alleen in het Twents voorkomen en wat betekenen ze? Dit alles wordt aangevuld met een dialectquiz en met spreekwoorden en gezegden, waarmee het Harry Nijhuis zeer wel toevertrouwd is om er een leuke en leerzame avond van te maken.
Aanvang is 20.00 uur en de zaal is open om 19.30 uur. Toegang bedraagt € 5,00 inclusief een kopje koffie. U kunt uw plaats reserveren via het opgaveformulier op de website www.elsenerbroek.nl , mailen naar redactie@elsenerbroek.nl of bellen naar N. Meilink 0547261090. Het is ook mogelijk, indien er nog plaats is, om voor aanvang een kaartje te kopen.